Pattogjon a popcorn

Pattogjon a popcorn

Random review: Démonok között 2

Démon-horror etalon 2.0

2024. október 21. - FilmKrisz

A Conjuring franchise szerintem elég komoly képviselője az újabb és mainstream-ebb horrorfilmeknek. Persze akadnak benne gyengébb alkotások de úgy összességében ha eszembe jut ez a franchise, akkor általában a minőségi horrorok ugranak be. Itt vannak például a Démonok között filmek. Az első és a második rész is nálam a démonos horrorok etalonjának számít. Minden megvan benne, aminek benne kell lennie egy ilyen zsánerű filmben. Persze vannak hiányosságai és láttunk már egy-két dolgot más filmekben jobban megcsinálva de ettől függetlenül egy patika mérlegen kimért, minőségi horrorról beszélünk.

 

De térjünk is rá a második részére, amiről ez az írás igazából szól. Szerencsénkre nem változtattak gyökeresen a felálláson és főszereplőként visszatért Vera Farmiga mint Lorraine Warren és férjeként Patrick Wilson. És itt meg is érkeztünk az egyik legerősebb pontjához a filmnek. A főszereplők. Ezt nevezem tökéletes castingnak. Egyrészt végtelenül hitelesek a szerepben mindketten, másrészt nem csak hogy megfelelőek a karakterek eljátszására, hanem emelnek a film színvonalán, hangulatán. Árasztják magukból a pozitív energiát és nagyon könnyen meg lehet őket szeretni. A karakterek nem elvakultak, mégis meggyőződéssel végzik a munkájukat, ami azért jóval több annál. 

demonok_kozott_2_screenshot_20160614191204_1_original_760x760.jpg

A film helyszíne alapból baljós. A nyirkos, szürke ház és a jellegzetes helyiségek árasztják magukból a gyanút. A sötét sarkok akármelyike rejtegethet bármit. És rejteget is. Ezt pedig igényesen helyezi le elénk. Szépen adagolja a feszültséget. A jump scare-eket ott és annyira használja, ahol és amennyire kell. Nem a hangokkal próbál reflex-reakciót kiváltani belőlünk. Ergo, nem olcsó húzásokkal próbál ijesztegetni minket. A minimális csavar a démoni jelenléttel kapcsolatban is egy üde színfolt, még akkor is ha nem is helyezi ezzel új alapokra a megszállt házas zsánert. 

522.jpg

Amit vagy akit még mindenképpen ki kéne emelni az Valak. Ez a démon megjelenésre rémisztő és tudjuk, hogy nem utoljára találkoztunk vele, mint fenyegető jelenlét. A Démonok között témái alapból jól szoktak működni de itt még akad egy különlegesen jól sikerült dalbetét is. A film képi világa szerintem beránt és kifejezetten jól néz ki.

aaaaby4dr-ymprqztef5ldcmp3fgjl6wonakkzcgggrkrbrthist1phl-ev6gergguwi9ylgmty5_qznduj3m4p4ar45yle5dhozxhio.jpg

Úgy, akárcsak az egész film. Ez egy jó horrorfilm, amihez bármikor szívesen térek vissza. Különösen bravúros, hogy ezt egy folytatásban is sikerült elérni. Sajnos a harmadik rész már sok szempontból elmaradt az első kettőtől de reménykedhetünk,hogy szépen búcsúzik a Démonok között filmek csoportja, ugyanis érkezik a negyedik, egyben utolsó fejezet.

 

617.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pattogjonapopcorn.blog.hu/api/trackback/id/tr4918712662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása