2022. nov 19.

Átfogó vélemény: Az új Majmok bolygója filmek

írta: Mozista1
Átfogó vélemény: Az új Majmok bolygója filmek

Kezdésképp el is mondanám, hogy a régebbi Majmok bolygója filmek nem a szívem csücskei. Így semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy elfogult lennék ezzel a franchise-val.

20110827majmok6.jpg

Az első rész szépen építkezik. Megismerteti az alaphelyzetet, ami először csak kis léptekkel indul, hogy aztán egy olyan globális dologgá nőjön, ami az egész trilógia gerincét adja. A kezdés szerintem jól sikerült. Inkább emocionális, mintsem akciódús. Kellően közel hozza Caesar-t és így a majmokat is. Tudunk vele/velük szimpatizálni. Így máris fennáll az a helyzet, hogy nem biztos hogy az embereknek fogunk szurkolni. Bár ilyen esetekben, filmekben szerintem az a ritkább, amikor az embernek szurkol valaki. A látványra se lehet panasz. Bár azért az eltelt idő és a fejlődő technológia érződik a film nézése közben. Már nem esett le tőle annyira az állam, amennyire első megtekintésre. A színészi játék rendben van. Érdekes a Majmok bolygója trilógiánál, hogy egyik fontosabb emberi főszereplőt sem viszi tovább a következő epizódra. James Franco pedig egy szimpatikus és jó karaktert mutat be nekünk. A film befejezése kellően csalogató a második részre. Meg is néztem.

majom.jpg

A Forradalom már rögtön úgy indul, hogy az ember érzi, ez most egy egész más hangvételű alkotás lesz. És nem is téved. A második rész ugyanis tulajdonképpen egy akciófilm. Sokkal eseménydúsabb ilyen téren. A környezet, amiben játszódik szerintem nagyon el lett találva. Az egész film hangulatát visszaadja. Plusz nagyon jó atmoszférát teremt. A CGI itt már előrelépett az első részhez képest. Nyilván. Ami viszont visszavett az erejéből, az a szinkron. Mivel itt már többet beszélnek a majmok, leginkább Caesar, kibukott, hogy az ő szinkronjuk nem lett az igazi. Főleg zavar ez Caesar esetében, ahol is Andy Serkis fantasztikus munkát végez és épp ezért fájó ez a kis bibi. Az embereket játszó színészek is rendben vannak. Itt sem kell frenetikus alakításokra számítani, de hozták a kötelezőt. Talán Gary Oldman volt magához képest kissé halovány. Bár a szerep sem engedett neki túl sokat. Amikor igen, akkor viszont odatette.

533.jpg

Aztán eljött a Háború, ami az időrendben harmadik, minőségi sorrendben nálam szintén az utolsó helyet foglalja el. Mondom ezt azért, mert bár rengeteg mindent pakoltak bele, mégis tartalmilag ez lett számomra a legkeskenyebb. Persze, vannak benne nagyon kemény és érzelmes részek. Gondolok itt az elején a tragédiára vagy a foglyos részekre. Valamint itt láthatjuk azt, ami szerintem némileg filmtörténelem. Egy ily módon megalkotott karaktertől, egy ilyen játékot, mint amit Caesar az Ezredesnél bemutat. Wow. Ha már ezredes, Woody Harrelson is tetszett nekem. Egy elmebeteg idióta képét keltette bennem. Pont ez volt a célja. Akció szempontjából ez a rész volt a legintenzívebb. Valamint látványra is ez a legerősebb. Az említett jeleneteknél is, valamint a majmok megalkotása is mesteri munka volt. A befejezés pedig szerintem szépen lezárta a történetet. Legalábbis remélem.

Ugyanis úgy vagyok az új Majmok bolygója filmekkel, mint a zöldbabfőzelékkel. Megeszem és néha egész örülök is neki, de azért sosem ez lesz az a kaja, ami eszembe jut az "ebéd brainstorming" közben. A trilógia darálása közben párszor felvetődött bennem, hogy talán több van ebben az egészben, mint amit kihoztak belőle. Aztán máskor meg az, hogy ebben ennyi van. És valahol a kettő közt van az igazság. Tehát őszintén remélem, hogy itt lezárták ezt a történetet. Mert igazából ebben talán tényleg ennyi volt. És ha kisajtolnának belőle még 1-2 filmet, az lehet, hogy fájna. Ha viszont még valamikor hozzányulnak az alapanyaghoz (ami felől kétségem sincs, hogy előbb-utóbb így lesz) akkor talán egy teljesen új központi történettel és egy más látásmóddal, lehet ebből még valami egészen jó is. Sajnos ez a trilógia nem lett az. De nem is rossz. Érdemes látni, átélni. Mindenképpen értékes élményt ad. De ha az extrákat, mint Andy Serkis Caesarja, vagy a harmadik részben a majmok megalkotása kivesszük a képletből, akkor összességében egy elég középszerű filmtrilógiát kapunk.

y9ugn2zl.jpg

Szólj hozzá